ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οδηγός Αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Τι να προσέξω;

Ήρθε η στιγμή να εγκαταστήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα ή είσαι δικαιούχος του Προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” και αναρωτιέσαι τι να διαλέξεις; Σε αυτό τον οδηγό θα σου δείξουμε ότι χρειάζεται να προσέξεις για την αγορά σου.

Εάν είσαι δικαιούχος του Προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”, μάθε τα πάντα σχετικά με την επιδότηση ηλιακού έως 60% και λάβε την προσφορά σου.

1) Χωρητικότητα Μπόιλερ (lt)

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η χωρητικότητα του δοχείου (Μπόιλερ). Η επιλογή του πρέπει να είναι προσεκτική προκειμένου να καλύψεις τα ανάγκες σου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αγοράς και λειτουργίας. 

Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά Ηλιακού Θερμοσίφωνα είναι το πόσα άτομα θα εξυπηρετεί η συσκευή. Για να σου δώσουμε μία εικόνα η αναλογία που αντιστοιχεί είναι 40 λίτρα ανά άτομο. Πιο συγκεκριμένα:

 • 1-2 Άτομα: 80 lt 
 • 2-3 Άτομα: 120 lt
 • 3-4 Άτομα: 150 – 170 lt
 • 4-5 Άτομα: 170 – 200 lt 
 • >5 Άτομα: 200 – 300 lt

2) Πηγή Ενέργειας

Κύρια πηγή ενέργειας του Ηλιακού Θερμοσίφωνα είναι η ηλιακή, όπου μέσω του επιλεκτικού συλλέκτη μετατρέπεται σε Ζεστό Νερό. Διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες, τη διαφορά των οποίων θα εξηγήσουμε παρακάτω.

 • Διπλής Ενέργειας: Όπως υποδεικνύει και το όνομα σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν 2 πηγές ενέργειας (ο ήλιος + ηλεκτρική αντίσταση). Όλοι οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες εξοπλίζονται με επιπρόσθετη ηλεκτρική αντίσταση. Έτσι τις ημέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια,  μπορείς με το πάτημα ενός κουμπιού να θερμάνεις το νερό χρήσης όπως σε ένα κοινό ηλεκτρικό θερμοσίφωνο. 
 • Τριπλής Ενέργειας: Οι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες αυτής της κατηγορίας συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά αυτών της διπλής ενέργειας, με μια επιπρόσθετη πηγή από το σύστημα θέρμανσης (λέβητα ή αντλία θερμότητας). Προσοχή θα πρέπει να δώσεις στο σύστημα θέρμανσης που έχει το σπίτι καθώς η αντλία θερμότητας, λόγω των μικρότερων θερμοκρασιών λειτουργίας, χρειάζεται μεγαλύτερη επιφάνεια εναλλαγής θερμαντικού στοιχείου (σερπαντίνα). 

3) Τύπος Τοποθέτησης

Ανάλογα με την μορφολογία της κατοικία σου πρέπει να επιλέξεις τον τρόπο στήριξης του Ηλιακού Θερμοσίφωνα. 

 • Βάση Ταράτσας: Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο βάσης των Ηλιακών Θερμοσιφώνων και ενδύκνειται για τοποθέτηση είτε στην ταράτσα είτε στο έδαφος.
 • Βάση Κεραμοσκεπής: Στην περίπτωση όπου η κατοικία δεν διαθέτει ταράτσα αλλά κεραμοσκεπή, αυτός ο τύπος βάσης αποτελεί μονόδρομο για την εγκατάσταση Ηλιακού Θερμοσίφωνα. Μην ανησυχείς, όλες οι βάσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων που θα βρεις στο κατάστημα μας είναι πιστοποιημένοι με τα πιο αυστηρά πρότυπα.

4) Υλικό Μπόιλερ

Το υλικό του Μπόιλερ αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής ηλιακού καθώς επηρεάζει τόσο το κόστος αγοράς όσο και την αντοχή του στο χρόνο. Εσωτερικά το μπόιλερ διαθέτει την ηλεκτρική αντίσταση, το ανόδιο μαγνησίου (για τη συγκέντρωση αλάτων και την αποφυγή διάβρωσης), τον μανδύ κλειστού κυκλώματος και μια ισχυρή στρώτη μόνωσης. Με βάση το υλικό κατασκευής τα μπόιλερ χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

 • Glass: Αποτελεί τον πιο συνηθησμένο τύπο δοχείου, με μεγάλη αξιοπιστία. Η εσωτερική επισμάλτωση γυαλιού (εμαγιέ) βοηθάει στη διατήρηση της καθαρότητας του νερού χρήσης έναντι μικροβίων και μικροοργανισμών.
 • Ανοξείδωτο – iNOX: Αποτελεί μια πολύ ανθεκτική λύση, με μεγάλη διάρκεια ζωής. Το μπόιλερ κατασκευάζεται από ανοιξείδωτο ατσάλι (iNOX).
 • Χάλκινο: Τα χάλκινα μπόιλερ είναι ίσως η καλύτερη – και πιο ακριβή – επιλογή. Έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που ξεπερνάει τα 30 χρόνια.

5) Επιφάνεια Συλλέκτη

Η επιφάνεια (m²) του συλλέκτη έχει βασικό ρόλο στην ταχύτητα θέρμανσης του νερού χρήσης μέσα στο Μπόιλερ. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει ο συλλέκτης τόσο πιο γρόγορα θα έχεις ζεστό νερό. 

Tip: Αγόρασε Ηλιακό Θερμοσίφωνα με επιλεκτικό συλλέκτη τιτανίου ώστε να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας.

6) Εγκατάσταση & Συντήρηση

Η εγκατάσταση και η συντήρηση του ηλιακού σου θερμοσίφωνα παίζουν κομβικό ρόλο στη σωστή του λειτουργία. Στο κατάστημα μας θα βρεις πιστοποιημένους εγκαταστάτες για την εγκατάσταση και συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα προκειμένου να σου εγγυηθούμε την εύρυθμη λειτουργία του.

Σε γενικές γραμμές μία τοποθέτηση ενός ηλιακού κυμαίνεται από 200 – 250€ ανάλογα την εγκατάσταση (όροφο, αναμονές παροχής κτλ). Σε περίπτωση απεγκατάστασης παλιού ηλιακού το κόστος αυξάνεται κατά 70€. Στο Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” το κατάστημα μας υποστηρίζει τη διαδικασία εγκατάστασης, με επί τόπου αυτοψία στο χώρο σου.

Επίλεξε Brand

Μαρκογιαννάκης Energy Systems

Μάρκου Πορτάλιου 21, Ρέθυμνο | ΤΚ: 74133

Δευτέρα: 08.00-15.00
Τρίτη: 08.00-14.30 – 17.30-21.00
Δευτέρα: 08.00-15.00
Πέμπτη: 08.00-14.30 – 17.30-21.00
Παρασκευή: 08.00-14.30 – 17.30-21.00
Σάββατο: 08.00-15.00
Κυριακή: Κλειστά