ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Φωτοβολταϊκα στη Στέγη»: Οι Αιτήσεις Ξεκίνησαν – Επιτυχία 100% για τους πελάτες μας

«Φωτοβολταϊκα στη Στέγη»: Οι Αιτήσεις Ξεκίνησαν

Με αρκετά τεχνικά προβλήματα έκανε πρεμιέρα το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών του Υπουργείου Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Πάνω από 1.800 αιτήσεις οικιακών καταναλωτών πραγματοποιήθηκαν μόλις τα πρώτα εικοσιτετράωρα έναρξης, καλύπτοντας περίπου το 12% των κονδυλίων. Η εταιρεία μας Μαρκογιαννάκης Energy Systems εξασφάλισε 100% επιτυχία ένταξης χρηματοδότησης για τους πελάτες της, μένοντας πιστή στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Στους επόμενους μήνες αναμένονται να πραγματοποιηθούν αρκέτα πράσινα έργα στις στέγες οικιακών καταλωτών, κερδίζοντας το κόστος της ηλεκτρικής τους ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι επιδοτήσεις συνεχίζονται έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού - Τι θα χρειαστεί για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της αίτησής σας

Προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της αίτησής σας για το επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκα στη Στέγη» θα χρειαστούν τα παρακάτω:

  • Φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των τμημάτων και επιφανειών του δώματος καθώς και στίγμα τοποθεσίας της κατοικίας.
  • Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (για την βέλτιστη διαστασιολόγηση του συστήματος θα χρειαστούν αντιπροσωπευτικοί λογαριασμοί κατανάλωσης τουλάχιστον 1 έτους)
  • Οι προσωπικοί κωδικοί – διαπιστευτηρία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)
  • Εκκαθαριστικό του προηγούμενο έτους ή Δήλωση Ε1 για ΑμΕΑ, Μονογονεϊκές-Τρίτεκνες-Πολύτεκνες Οικογένειες
  • Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
  • Αποδεικτικό πληρωμής 375 + ΦΠΑ παραβόλου σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία του προγράμματος, τη δημιουργία φακέλου, την αίτησης προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τη μελέτη, την προμήθεια και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@markogiannakis-energy.gr, τηλεφωνικά στο 28310-55887 ή επισκεφθείτε το κατάστημα μας (Μάρκου Πορτάλιου 21 | Ρέθυμνο) και δηλώστε ενδιαφέρον (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Ωράριο Επικοινωνίας
Δευτ.-Τετ.-Σαβ.: 08:00 – 14:30
Τρ.-Πεμ.-Παρ.: 08:00 – 14:00 & 17:30 – 20:30

«Φωτοβολταϊκα στη Στέγη»: Οι Αιτήσεις Ξεκίνησαν

Αύξηση του Συνολικού Προϋπολογισμού στα 238 Εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Αύξηση χρηματοδότησης από 200 σε 238 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να επιδοτηθούν νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Μία σημαντική παρανόηση που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι το υποχρεωτικό σύστημα αποθήκευσης αποτελεί συμπληρωματικό εξοπλισμό του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) με τον ΔΕΔΔΗΕ και δεν αποτελεί αυτόνομο σύστημα Φ/Β. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τη χρήση του συστήματος αποθήκευσης. Προσφέρει, ωστόσο, μια περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων στον καταναλωτή καθώς τον απαλλάσει από την καταβολή των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων στην ενέργεια που θα απορροφούσε.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ σημειώνει:

Η δυνατότητα χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα, γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023) συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) θα είναι διαθέσιμη από τις 14:00 και μετά σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το αναλυτικό κείμενο του οδηγού (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023) μαζί με τα παραρτήματα και τις πρότυπες υπεύθυνες δηλώσεις:

https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230202903

Πηγή: news.b2geen