ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επιδότηση Ηλεκτρικών Συσκευών: Οι Αιτήσεις τον Ιούνιο – Δικαιούχοι και Ποσοστά Επιδότησης

Έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής ορίστηκε η έγκριση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τις αιτήσεις να αναμένονται στις αρχές του Ιουνίου. Όπως όλα δείχνουν οι πόροι του προγράμματος θα διανεμηθούν σε τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν παλιές, ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέες υψηλής ενεργειακής κλάσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έχει καθοριστεί σε 100 εκατ. ευρώ.

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Κριτήρια και Ποσοστά Επιδότησης

Οι συσκευές που θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέσω του προγράμματος είναι:

Ζητήστε μας προσφορά για κάθε είδος info@markogiannakis-energy.gr

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι προς αντικατάσταση ηλεκτρικές συσκευές να είναι πλήρως λειτουργικές κατά την απόσυρση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί συσκευή που είναι μη λειτουργική. Επιπλέον, δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι καταναλωτές οι οποίοι έχουν δει αύξηση στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30€ (αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας).

Σύμφωνα με τις παρούσες πληροφορίες, τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 35% έως 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του αιτούντα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ και δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ .

Η εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 kWh το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 kWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ως μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150 έως 300€ το χρόνο, με τις ισχύουσες τιμολογήσεις του ρεύματος.

Η διαδικασία της αίτησης και το Voucher

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο χρήστης θα μπαίνει με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet και θα δηλώνει ποιες συσκευές επιθυμεί να αποσύρει. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους και απευθείας στο κατάστημά μας (Μάρκου Πορτάλιου 21|Ρέθυμνο).

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η επιδότηση θα δίνεται στους δικαιούχους με ειδικό voucher (επιταγή), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα καταστήματα κατά την αγορά της νέας, πιο «πράσινης» ηλεκτρικής συσκευής.

 

Πηγή: iefimerida.gr