ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγορά κλιματιστικού: Τι να προσέξω;

Η αγορά κλιματιστικού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί σύνηθες ζήτημα για πολλούς καταναλωτές. Συχνά δημιουργούνται ερωτήματα όπως: τι κλιματιστικό να βάλω; Τι να προσέξω κατά την επιλογή μηχανήματος; Aς ξεκινήσουμε…

 

1.   Επιλογή ισχύος.

Το πρώτο και βασικό ζήτημα που μας απασχολεί κατά την αγορά κλιματιστικού είναι η ισχύς του ή όπως είναι πιο γνωστό ο δείκτης τιμής BTU/h. Με λίγα λόγια, μέσω της τιμής αυτής καθορίζεται η δυνατότητα του μηχανήματος να προσφέρει ή να αφαιρεί θερμότητα στο χώρο ανά ώρα. Αυτή η τιμή εξαρτάται τόσο από το μέγεθος του δωματίου όσο και από τις συνθήκες που επικρατούν εντός και εκτός αυτού.

Ένας εύκολος τρόπος για την σωστή επιλογή κλιματιστικού είναι ο υπολογισμός με βάση την επιφάνεια του χώρου. Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται μερικές ενδεικτικές τιμές BTU/h με βάση τα m2:

Για μία πιο ολοκληρωμένη μέθοδο εύρεσης της ισχύος που σας ταιριάζει επισκεφθείτε αυτό το σύνδεσμο της εταιρείας Inventor.

 

2.   Οι δείκτες SCOP, SEER και Ενεργειακή Κλάση.

Οι συντελεστές εποχικής απόδοσης SEER(για ψύξη) και SCOP(για θέρμανση) αποτελούν καθοριστικές τιμές, για κάθε κλιματιστικό που κυκλοφορεί στην αγορά, ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Προκύπτουν ως το πηλίκο της θερμότητας(που αφαιρεί ή προσδίδει) και την ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής εποχικής απόδοσης, τόσο πιο οικονομικό θα είναι το κλιματιστικό ως προς τη λειτουργία του.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω τιμές, κάθε κλιματιστικό αξιολογείται βάσει μίας «ετικέτας» οικολογικού σχεδιασμού, που ονομάζεται ενεργειακή κλάση. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ταξινόμηση σε ενεργειακές κλάσεις σύμφωνα με τους εποχικούς συντελεστές απόδοσης:

Προσπαθούμε λοιπόν, να επιλέξουμε κλιματιστικά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή κλάση.

 

3.   Τεχνολογία Inverter.

Η τεχνολογία Inverter αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την οικονομικότερη λειτουργία του συμπιεστή στις κλιματιστικές μονάδες. Η δυνατότητα του συμπιεστή να μεταβάλλει τις στροφές λειτουργίας του επιφέρει την αύξηση της διάρκειας ζωής του, ενώ συγχρόνως η κλιματιστική μονάδα γίνεται έως και 50% πιο οικονομική αλλά και λιγότερο θορυβώδης. Τα σύγχρονα κλιματιστικά γνωστών οίκων, στην πλειοψηφία τους,  εξοπλίζονται με αυτή την τεχνολογία.

 

4.   Οικολογικό Ψυκτικό μέσο R-32

Η λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων βασίζεται στην αξιοποίηση της αλλαγής φάσης των ψυκτικών μέσων. Ωστόσο, σε περίπτωση διαρροής του ψυκτικού μέσου στην ατμόσφαιρα εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που συμβάλλει μεταξύ άλλων στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι, τα σύγχρονα μηχανήματα τείνουν να αντικαθιστούν το συμβατικό ψυκτικό R-410a με άλλο πιο οικολογικό R-32, το οποίο επιδρά λιγότερο στο παραπάνω φαινόμενο. Παράλληλα, με την αντικατάσταση σε R-32 μειώνεται σημαντικά το κόστος συντήρησης, ενώ αυξάνεται και η αποδοτικότητα της κλιματιστικής μονάδας.

 

5.   Εγγύηση λειτουργίας και Service.

Η εγγύηση του κατασκευαστή αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός κλιματιστικού. Εταιρείες όπως η Fujitsu και η Midea προσφέρουν 10 χρόνια εγγύηση στα κλιματιστικά τους(3 χρόνια σε όλα τα μέρη και 7 στο συμπιεστή).

*Στο κατάστημά μας θα βρείτε το αποκλειστικό service των κλιματιστικών Fujitsu και Midea για το Νομό Ρεθύμνης.

 

6.   Αθόρυβη λειτουργία και ιονιστής.

Ο θόρυβος, που δημιουργείται κατά τη λειτουργία της κλιματιστικής μονάδας, πολλές φορές μπορεί να φανεί πολύ ενοχλητικός. Ειδικά σε χώρους όπως γραφεία και υπνοδωμάτια, επιθυμούμε όσο το δυνατόν αθόρυβη λειτουργία σε επίπεδα 19-23dB για την εσωτερική μονάδα.

Ο ιονιστής αποτελεί ένα ακόμη μέσο φιλτραρίσματος του αέρα. Με λίγα λόγια, μέσω της λειτουργίας του ιονιστή ο αέρας απελευθερώνεται από βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατούνται σκόνες, σωματίδια και οσμές μέσω της απελευθέρωσης θετικών και αρνητικών ιόντων στην ατμόσφαιρα.

7.   Εγκατάσταση και συντήρηση.

Προκειμένου η κλιματιστική μονάδα να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά, αθόρυβα και με τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής ,εμπιστευόμαστε μόνο εξειδικευμένα συνεργεία για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού. Έτσι, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του κατασκευαστή η σωστή του λειτουργία είναι σίγουρη.